Information
Search

Види кави в Індонезії

Краща кава росте в Індонезії. Голландці дізналися про це ще в XVIII столітті, коли каву, привезену ними з острова Ява, оцінили скрізь в Європі. "Мені, будь ласка, чашечку яви", - говорили європейці, замовляючи каву.

 Існує чимало сортів індонезійської кави і ще більше рецептів його приготування. Деякі з них дуже прості і їх можна готувати вдома, щоб відчути кавовий смак Індонезії

Початок кавової епохи

У XVIII столітті кава і чай були важливим товаром для Голландії, особливо на сході Індонезії. Кавові плантації були зосереджені на острові Ява, зокрема в Прианганиая.

 Фінансові проблеми в Голландії, привели Йоханнеса ван дер Боша на острів Ява. Саме він ввів поняття «cultuurstelsel» (примусове вирощування), будучи генерал-губернатором Голландської Ост-Індії (1880-1883 рр.). Ван дер Бош вимагав від кожного села виділити частину своєї землі для посадки експортних товарів мають важливе значення, таких як каву, цукровий очерет і індиго. З 1831 року, ці товари допомагали Голландцям покривати фінансові борги, а також поповнювати національний бюджет.

 Відоме кава з Індонезії, зробило Амстердам важливим світовим ринком кавової продукції, а високоякісні кавові зерна з Яви поширювалися по всій Європі. Приблизно в 1780 році Суматра почала розглядати каву як нове джерело економіки, а на початку XIX століття - і Балі. Експорт кави з острова Ява скоротився в період 1780-1930 рр., тоді як з навколишніх районів збільшився вдвічі.

 Найстаріший вид кави, посаджений в Індонезії, це арабіка. Найбільші плантації цього виду кави простягалися на високогір'ї Іджен (Східна Ява), високогір'ї Тораджа (Сулавесі) і верхньому схилі гори Букіт Барісан (Суматра), а також на високогір'ї Гайо (Ачех). На початку XIX століття голландці заклали плантацію кави робуста, яка вважалася стійкою до шкідників і, таким чином, робуста стала альтернативою кави виду арабіка і Ліберика, схильних до інфекцій. Крім того, цей новий вид також добре ріс в низинних районах.

 Кава Лувак-найдорожча у світі кава.


 Кава Лувак виробляється тільки в Індонезії. Ціна цієї кави обумовлена технологією виробництва. Головним "зброєю" для виробництва кави Лувак є маленький звір, який також називається Лувак. Він дуже любить їсти стиглі кавові плоди. Раніше плантатори вважали його шкідником, який поїдає урожай, але потім виявили, що зерна, які не перетравлюються і виходять з кишкового тракту тварини, проходять таку ферментацію, що кава з них набуває неймовірний шоколадно-карамельний смак. Згодом каву Лувак оцінили у всьому світі. Коштує кілограм кави близько 400 євро, така висока ціна обумовлена ще й тим, що кава Лувак збирають мало - всього 250 кілограмів на рік. Одним штучним способом неможливо обробити кавові зерна так, як це робить Індонезійська звір Лувак

 Знайомтеся-кава.


На основі відомостей Індонезійської Асоціації експортерів, арабіка і робуста-це два популярних види кави, які виробляються в Індонезії. Існує чотири відомих сорти арабіки:

 1. Манделинг (Mandheling) / Гайо (Gayo) з Північної Суматри

 2. Ява (Java) зі Східної Яви,

  3. Тораджа (Toraja) / Калос (Kalos) з Острови Сулавесі

 4. Балі Кінтамані (Bali Kintamani) з острова Балі.

 Манделінг Гайо належать до етнічної групи (народ манделінг), які виробляють каву в регіоні Тапанулі, Північна Суматра. Кава Манделінг вирощується в горах Гайо, високогір'ї провінції Ачех і Північна Суматра.

 Чудовий аромат і смак, а також легка кислотність, середня і густа консистенція роблять каву Манделинг особливим товаром. Інша родзинка, яка робить каву Манделинг унікальним - це технологія обробки, яка використовується місцевим народом манделинг і називається «giling basah», або вологе лущення.

 Кава Ява зі Східної Яви


Кава Ява (Java) досить відомий в Європі. Він вирощується на плато вулкана Іджен в Східній Яві. Кава має хороший аромат і смак, пряні ноти, високу чисту кислотність і середню консистенцію.

Кава Тораджа з острова Сулавесі


Кава Тораджа / Калос (Toraja / Kalosi) з Сулавесі є одним з лідерів кави світового класу і також добре відомий. Сорт кави Тораджа / Калос зазвичай вирощується на маленьких сімейних фермах в гірському районі Тораджа. Ця кава має чистий аромат, багатогранний смак, середню консистенцію і збалансований гіркий присмак.

Кава Балі Кінтамані з острова Балі


 Кава Балі Кінтамані (Bali Kintamani) походить від «Кінтамані» - назви гірського району на півночі Балі. Люди цього регіону, як правило, обробляють зерна кави вологим методом. Цей сорт кави має приємний аромат і унікальний смак, кислотність - від середньої до високої, середньої консистенції. Кава Балі Кінтамані добре відома в Японії, деяких країнах Європи та Америки.

 Кава Тубрук


 Тубрук з Яванського означає "розбивання". Принципом приготування цього кавового напою є поєднання традиційно обсмажених і перемелених зерен, і води.

 У традиційній індонезійській кав'ярні ніколи не використовується кава-машина. Мелену каву кладуть в чашку, додають цукор, заливають гарячою водою, а потім перемішують. Гаряча вода вбере екстракт кави з порошку, залишаючи осад на дні чашки.

 Кава Тубрук подається в традиційних кав'ярнях в більшості регіонів Індонезії. Кожна кав'ярня є унікальною завдяки використанню різних сортів кави для приготування напою Тубрук. Деякі кав'ярні також подрібнюють і підсмажують кавове насіння, додаючи різноманітності в кавові напої, які вони пропонують.

 Кава Талую


 Талую мовою минанг означає яйце. Звичка змішувати каву або чай з яйцем, успадкована від народу мінанг, що живе в Західній Суматрі. Вважається, що напій талу підтримує тонус.

 Цей традиційний кави можна готувати з різних видів кави, навіть з розчинної. Метод подачі дуже простий. Потрібно змішати мелену каву з цукром, повну чайну ложку згущеного молока і яєчний жовток. Розмішати суміш при додаванні гарячої води в чашку, щоб яєчний жовток добре розчинився. Результатом буде багатий і дуже густий кавовий напій з невеликою кількістю піни на поверхні.

Даун - кава з листя


Цей напій з листя кавового дерева люблять жителі Західної Суматри. Традиція споживання кавового листя почалася в колоніальну епоху. Кажуть, що під час окупації, колоністи забирали всі кавові плоди, вирощені в Західній Суматрі, і дозволяли місцевим жителям брати тільки листя. Відчайдушно бажаючи спробувати кавовий напій, місцеві жителі варили листя кави і змішували його з пальмовим цукром і паличкою кориці, в результаті виходив теплий напій з легким смаком кави.

 Незважаючи на те, що зараз вже ніхто не забороняє жителям Західної Суматри готувати справжній міцний кава, кавовий напій Даун залишається тут улюбленим напоєм. Кажуть, що кава Даун дуже корисна для здоров'я, усуває мігрені і нормалізує артеріальний тиск.

Кава дуріан


 Північна Суматра відома своєю рослиною»дурман". Більш того, цей культовий фрукт змішують з кавою, і виходить незвичайний напій під назвою кави Дуріан. Місцеві кав'ярні в місті Медані змішують популярне кафе Манделинг або Сидикаланг зі згущеним молоком і місцевим фруктом дуріан, для створення кавового напою Дуріан. Згущене молоко пом'якшує сильний смак дуріана, і змішуючись з кавою, створює збагачений ароматний напій зі смаком фруктів дуріан. Кава Дуріан варто спробувати, коли ви будете в Медані.

 Кава Джосс


 Джосс є індонезійським словом-сленгом, яке означає «хороший» або «відмінний». Якщо ви замовите цей напій в будь-якій кав'ярні в Джакарті, Ви отримаєте склянку кави Тубрук. Згодом продавець покладе шматочок деревного палаючого вугілля в ваш кави. Звук «Джосс», який з'являється, коли вугілля повільно занурюється в склянці, і є назвою напою, а чудовий смак є результатом поєднання гарячих вугілля і кави, який місцеві жителі зазвичай називають «Джосс». Вважається, що вугілля зменшує рівень кофеїну в каві. Правда це чи ні, невідомо, але завжди приємно насолоджуватися відчуттям тепла від гарячих вугілля і кави одночасно.

Кава Такар


Кава Такар є родзинкою села Пакантан в регіоні Манделинг Натал, що в Північній Суматрі. Цей регіон славиться чудовою якістю кави Манделінг, відомому в усьому світі. Саме по собі кава Такар є способом подачі кави Манделінг.

 Подається напій в традиційній чашці з шкаралупи кокосового горіха. Мелена кава Манделинг заварюється кип'яченою водою з пальмовим цукром. Потім використовують паличку кориці як соломинку, щоб не пити напій прямо з чашки. Кафе Дакар-це спадщина народу Манделінг Натал.