Information
Search

Властивості зеленого чаю

Китай – батьківщина воістину божественного напою – зеленого чаю. Китайці вірили в те, що чайний кущ дарували людям боги, щоб зробити їх життя кращим. Недарма вони називали цей напій «вогнем життя», адже він зміцнює здоров'я людини, сприяє успішній боротьбі з різними недугами.

Давайте поговоримо про властивості зеленого чаю.

 Історія зеленого чаю.

 Китайці стверджують, що чайний кущ з'явився на землі, яка була «удобрена» століттями благочестивого людини, буддиста. Європейцям ця легенда може здатися дивною, якщо не знати передісторію. Буддійський монах Дамо дав обітницю не спати дев'ять років, але за кілька днів до закінчення терміну він все-таки засну. Прокинувшись, він дуже розлютився на себе, і в нападі люті відрізав собі повіки. Там, куди він їх кинув і виріс чайний кущ. До речі, зелений чай дійсно має чудові властивості проганяти сонливість, дарує бадьорість розуму.

 Зелений чай пили в Китаї з незапам'ятних часів, причому спочатку це був напій імператорського двору і аристократів. Тільки в X столітті він популяризувався в народному середовищі. Європейці познайомилися з цим напоєм в XVI столітті, а в Росію він потрапив в 1638 році (його, як подарунок, передав одному московському купцеві монгольський хан). Але європейці і росіяни перевагу віддавали чорному чаю, а ось китайці залишилися вірні традиції і під словом " чай " вони розуміють тільки різні сорти зеленого чаю.

 Вони виділяють в зеленому чаї чотири головні складові (або головні коштовності чаю): ніжність (зелений чай роблять тільки із самих ніжних листочків), свіжість аромату (кожен сорт зеленого чаю має свій аромат, але в будь-якому випадку, він буде природним, як сама природа), свіжість кольорів (палітра зеленого кольору надзвичайно різноманітна – від ніжно-зеленого до смарагдового), свіжість смаку (смак зеленого чаю неповторний, китайця кажуть, що це звуки, які складаються в чудесні мелодії).

 Вони виділяють в зеленому чаї чотири головні складові (або головні коштовності чаю): ніжність (зелений чай роблять тільки із самих ніжних листочків), свіжість аромату (кожен сорт зеленого чаю має свій аромат, але в будь-якому випадку, він буде природним, як сама природа), свіжість кольорів (палітра зеленого кольору надзвичайно різноманітна – від ніжно-зеленого до смарагдового), свіжість смаку (смак зеленого чаю неповторний, китайця кажуть, що це звуки, які складаються в чудесні мелодії).


 Склад зеленого чаю.

 Листки зеленого чаю не ферментуються, тому вони зберігають всі корисні речовини і мікроелементи. Крім того, при заварюванні в воду потрапляють тільки потрібні людському організму елементи, не корисні ж залишаються в не розчиненому вигляді.

  У зеленому чаї дуже багато катехінів, поліфенольних сполук, які дуже благотворно впливають на людський організм. Їх в зеленому чаї набагато більше, ніж в чорному. Катехіни чудові антиоксиданти.

 Поєднання кофеїну і таніну роблять зелений чай набагато кращим тонізуючим напоєм ніж кава.

 Також речовини, які знаходяться в зеленому чаї, допомагають боротися з ожирінням, покращують обмін речовин.

 Хвороби, при яких показано пити напій із зеленого чаю.

 Зелений чай показаний людям, що страждають діабетом другого типу (так як ферменти містяться в чаї сприяють підвищенню чутливості клітин до інсуліну).
 При головному болю вчені рекомендують пити саме зелений чай (кофеїн, який міститься в чаї, полегшує спазми).
 Він сприяє зміцненню капілярів (танін благотворно впливає на стінки судин, робить їх більш еластичними та міцними).
 Його можна пити при гіпертонії (попередньо промивши листя під гарячою водою, зменшуючи вміст кофеїну).
 Зелений чай відмінний засіб проти склерозу (так як він сприяє швидкому розщепленню жирів).
 Зелений чай відмінно справляється з хвороботворними бактеріями в шлунково-кишковому тракті.
 Компреси з зеленого чаю прекрасно знімають втому очей, сприяють швидкому відновленню зорових функцій.
 Ще стародавні китайці користувалися зеленими листочками чаю для додання свіжості подиху, також зелений чай – прекрасний засіб від карієсу.
 При застуді (якщо тільки температура не дуже висока) також можна пити зелений чай, в ньому багато антиоксидантів, які чудово справляються з усіма неприємними симптомами захворювання.
 Восени і навесні зелений чай прекрасно замінить всі вітамінні комплекси. У ньому містяться майже всі необхідні для здоров'я людини вітаміни.

 В яких випадках зловживати зеленим чаєм не варто.

Гіпотонікам не варто часто пити зелений чай, так як він знижує тиск.

 Замінювати воду зеленим чаєм теж не можна (хоча деякі любителі фітнесу і дієт ведуть активну пропаганду з цього приводу), так як можна отримати отруєння полифинолами, що, в свою чергу, призведе до хвороб печінки і нирок.

 Вчорашню заварку краще використовувати для полегшення болю в очах (компрес) або для полоскання порожнини рота, а ось пити такий чай не рекомендується.

 Маленьким дітям краще давати зелений чай з молоком, не часто, і краще на початку дня (щоб не порушити сон дитини).

 До їжі і під час їжі пити зелений чай теж не варто, так як ферменти, що містяться в чаї, притупляють чутливість до смакових відчуттів.

 Запивати ліки зеленим чаєм теж не варто (з-за таніну, який перешкоджає швидкому засвоєнню організмом лікарських засобів).

 Годуючим мамам слід пам'ятати, що кофеїн, що міститься в чаї, з грудним молоком потрапить в організм немовляти і засмутить його сон.

 Таким чином, важливо пам'ятати три основних правила, щоб зелений чай був корисним, а не шкодив здоров'ю.

 Не заварювати чай занадто міцно (1-2 чайні ложки на чайну чашку).

 Пити тільки свіжозаварений чай (пам'ятаєте, що якщо заварюєте чай дві хвилини, то чай буде порушувати і тонізувати організм, а п'ять хвилин – заспокоювати, довше заварювати чай можна, всі корисні речовини зникнуть).

 Вживати не більше 1-2 кухлів в день.