Information
Search

Як зварити каву по-турецьки

Кава по-турецьки має свій унікальний смак, пінку і аромат, завдяки особливій техніці приготування, що зародилася саме в Туреччині.

 У 1544 році перша кав'ярня відчинила двері, запрошуючи відвідувачів оцінити смак нового напою. Кава настільки сподобалася і прижився, що рецепт зашагав далеко за межі Османської імперії. Століттями передавалися з покоління в покоління традиції заварювання і подачі кави, а багато кав'ярень пам'ятають ще часи правління султана Сулеймана чудового. Сьогодні це частина національної культури Туреччини.

 Каву по-турецьки не зварити без турки (джезви). Це металева посудина зі зручною довгою ручкою, за формою нагадує конус-вузьке горлечко і широке дно. Сьогодні в магазинах представлений широкий асортимент цих приладів з різних матеріалів. В оптимальному варіанті турка виготовляється з міді з срібним напиленням зсередини.

 Що стосується обсягу, то краще вибирати на одну-дві чашки (кількість зазвичай проставляється виробником на дні), щоб напій не втратив смаку.

 Для кави по-східному необхідно змолоти зерна буквально "в борошно", щоб частинки не скрипіли на зубах і утворювалася стійка піна. У Туреччині майстри перетирають каву в спеціальних ступках до консистенції пудри. В ідеалі зерна повинні бути свежеобжаренными, але при домашньому варіанті приготування це таємничим.

 До води теж є вимоги. Вона повинна бути чистою і м'якою (містити мінімум солей). Можна використовувати дистильовану або, ну в зовсім крайньому випадку, кип'ячену відстояну.

 Для аромату можна додати спеції, трави, ваніль. Вони розмелюються і засипаються на початку варіння. Також і цукор-кладеться з кавою.

 Процес приготування (на одну чашку)

 9 грам кави заливається 150 мл води (холодної), турка ставиться на повільний вогонь. Важливо, щоб кава нагрівалася поступово. У традиційних кав'ярнях функцію нагріву виконує розпечений пісок з домішкою гальки, куди поміщають турку майже по вінця. У домашніх умовах це можна влаштувати, насипавши пісок в глибокий посуд. Джезва не повинна стосуватися дна посуду (жаровні).

 Як тільки починає навертатися «шапочка» піни, відразу зняти джезву з вогню. І тут є два варіанти: або шапочку зняти і помістити в кавову чашку відразу, або піна залишиться на своєму місці до кінця процесу, прикриваючи сам кави як кришкою.

 В цілому процедура зняття з вогню повинна повторитися тричі. Майстри в традиційних кав'ярнях відправляють каву в жаровню до 6 разів.

 Розливається Кава в попередньо прогріті товстостінні чашки. Додатково ні цукру, ні вершків не передбачено, оскільки цукор вже покладено при варінні, а молочні добавки в рецептуру не входять. Після розливу по чашкам кави не турбують перемішуванням і нічого не додають, інакше підніметься осад і зіпсується пінка.

 Разом з кавою часто подають склянки з холодною водою.

 І кілька способів розбавити класичний рецепт:

 - додавання молока або вершків абсолютно змінить смак;

 - деякі вважають, що маленька пучку солі на початку варіння зробить смак кави більш насиченим;

 - збитий яєчний жовток виливається прямо в чашку з готовою кавою;

 - в якості добавки перед варінням змішати каву з імбиром або корицею;

 Як бачите, варіацій маса, але більшість людей вважають за краще саме класичний рецепт, перевірений століттями. Адже це не просто смачний, але і корисний напій.

 Правильно зварену каву не тільки не занапастить, але і примножить здоров'я (звичайно, якщо немає прямих протипоказань). Чашка кави активізує діяльність головного мозку і фізичну активність, допомагає впоратися зі стресом. Містяться в напої антиоксиданти захищають клітини від ушкодження, а в одній чашці близько 1000 мг, що становить половину від денної норми. Благотворно впливає кава без цукру і на травну систему, сприяючи травленню їжі і оберігаючи зуби від карієсу.

 Варто витратити час на приготування кави по-турецьки з дотриманням технології, щоб отримати в результаті корисний напій, що бадьорить з чарівним ароматом і вишуканим смаком.