Information
Search

Як правильно вибрати каву в зернах

Для багатьох людей гарний ранок-це те, яке починається з чашечки свіжозавареної кави. Численні цінителі кави повинні знати про те, що напій з найміцнішим ароматом і ідеальним смаком можна отримає тільки з натурального продукту. Для кавоманів і гурманів буде корисна інформація про вибір кавових зерен, з яких можна отримати кращу каву на світі.

Чому найсмачніша зернова кава-це Арабіка?

 Отже, зернова кава по праву вважається справжнім. Купувати каву на вагу-справа досить ризикована для новачків, але результат того вартий. На ринку кавових зерен присутні такі поняття, як "Арабіка" і "Робуста". Арабіка-найкращий у світі вид кавової рослини, її смакові переваги цінують у всіх країнах. Для вирощування дерев Арабіки потрібні особливі кліматичні умови, саджанці потрібно захищати від впливу бактерій і комах. Щоб отримати плід з Арабіки, потрібно зробити ряд трудомістких операцій. Одне дерево Арабіки " на рік може давати приблизно п'ять кілограм кавових зерен. Але в обсмаженому стані ми отримаємо всього лише 1 кг кави в рік з однієї рослини, чим обумовлена висока вартість зерен на ринку. При виборі цієї Арабіки потрібно пам'ятати про те, що вона володіє приємним ароматом і злегка вираженим кислуватим смаком, в чому і полягає її особлива родзинка. Крім того, зерна Арабіки більш довгасті, ніж у інших видів кави. Вони мають S-подібний перетин. Наприклад, зерна іншого виду кави-Робуси-більш дрібні і округлі.


Чим Арабіка відрізняється від Робусти?

Зерна Робусти коштують в десятки разів дешевше Арабіки, оскільки даний сорт дає більше плодів. Робусту набагато простіше культивувати і збирати, ніж арабіку. Робуста - це кава солідної фортеці, вміст кофеїну в якому в два рази вище, ніж в зернах Арабіки. При цьому смак Робусти менш насичений, ніж у Арабіки. Справжні кавомани, які прагнуть отримати і смачний, і міцний напій, займаються купажуванням цих сортів. Тобто поєднанням Арабіки і Робусти, отримуючи той смак напою, який їм найбільш кращий.

Кавові зерна: стережіться підробок!

 Споживачам при покупці кавових зерен потрібно пам'ятати про те, що на ринку часто можна зустріти їх підробку. Так, на жаль, в нашому світі вміють підробляти не тільки банківські купюри, але навіть кавові зерна, правда, не прямо на деревах, на яких вони ростуть. Більшість покупців, купуючи хороший зернової кави, стоїть солідну суму, не мають звички вдивлятися в зерна і оцінювати вміст банки або пакета, чим користуються шахраї. Забравши з пачки 10% доброго зерна і замінивши його підробленими зернами, можна зробити це без значних змін для покупців. Підроблений навіть на десять відсотків кави дуже складно відрізнити від справжнього. Щоб навчитися вибирати правильну каву, потрібно знати про хитрощі шахраїв. Для підробки зерен беруть крохмаль, борошно, воду і барвник на цукровій основі, що дає карамельний відтінок. Для аромату додають справжню каву або ароматизатор. Деякі види зерен навіть примудряються підробляти за допомогою пластмаси. З суміші (крохмаль, борошно і барвник) виготовляють подобу кавового зерна.

 Як не попастися на підробку? Можна дізнатися по додаванню барвника. Якщо підроблені зерна, пофарбовані спеціальним барвником, помістити в холодну воду, він пофарбує цю воду. Приміщення в склянку з водою справжньої кави ніколи не призведе до її фарбування. Крім того, підроблені кавові зерна тонуть. Справжні - залишаються на поверхні води.


Що ще потрібно знати при покупці кави в зернах?

Потрібно перевірити, чи не окислилися зерна в банку. Для цього потрібно взяти зерно пальцями, потерти і принюхатися. Якщо від зерен йде сторонній запах (Може відчуватися запах картоплі або лука), то від покупки такої кави краще відмовитися. Запах затхлості свідчить про недоброякісність сировини. Аромат свіжої кави повинен бути приємним, бадьорить і ніяким іншим.

 Далі слід оцінити поверхню обраних зерен. Наявність на них плям свідчить про неправильну технологію виробництва і застосування недобросовісним виробником сировини низької якості. Ще гірше, якщо деякі зерна в обраній тестовій вибірці будуть мати обвуглені краї, що свідчить про їх нерівномірного обжарке. Ідеальна кава ніколи не вийде зварити з подібних зерен. Швидше, напій, зварений з обвуглилися зерен буде віддавати гіркотою і мати печений присмак.

 При покупці кави в зернах в упаковці варто пам'ятати про те, що найкращою вважається упаковка з тришарового або двошарового полімерного матеріалу з прошарку з алюмінієвої фольги. Упаковка також повинна мати спеціальний клапан, призначений для виділення вуглекислого газу. Справа в тому, що вуглекислий газ зерна стрімко виділяють після обжарювання, а його накопичення в пачці небажано, щоб не зіпсувався смак.

 Сподіваємося, знання деяких хитрощів допоможе вам вибрати ідеальні кавові зерна і насолодитися напоєм гідного смаку, зарядившись вранці бадьорістю і енергією на весь день!