Information
Search

11 помилок при заварюванні чаю

Багатовікова історія чаю налічує сотні, якщо не тисячі способів заварювання в одному тільки Китаї.

Було перепробовано все, починаючи від звичайної варіння сухого листя, і закінчуючи отриманням чайного екстракту, який миттєво розчинявся у воді. Крізь сотні років були відсіяні і прості способи, і складні, залишився найраціональніший, він і ліг в основу загальноприйнятого в світі способу заварки, найяскравіше розкриває смак і аромат чайного листа.

Так, як добре приготувати чай - питання нелегке, але досить виправити кілька грубих помилок, і в заварниках буде вже не підфарбована гаряча вода, що служить для доставки в організм бутербродів, а підбадьорливий і ароматний, що приносить користь напій.

Помилка 1. Зберігання чаю

 Відразу обмовимося, що мова тут буде йти тільки про розсипному чаї, смак пакетованого чаю вже зіпсований якістю використовуваної сировини, папером пакетика і клеєм. Його неможливо врятувати і зберегти. Отже, зберігати чай слід в порцеляновій або скляній тарі в сухому приміщенні, далеко від продуктів з сильним запахом. Чай миттєво вбирає чужі аромати, навіть якщо ви просто почистите часник поруч з відкритою банкою. Після цього ви більше ніколи не отримаєте від чаю його цього аромату, як би потім правильно його не заварили. А у вологому середовищі чай пліснявіє, причому дуже швидко, часом протягом двох-трьох місяців. Зберігання чаю - найважливіший питання, адже навіть при мізерному присутності цвілі весь обсяг чайного листя, яким би великим він не був, набуває затхлий запах.

 Помилка 2. Вода

 Російський мандрівник Спафарій в XVII столітті відвідав Пекін, здивувався тому, що вода для чаю там продається на ринках, а ціна була досить висока. Це була м'яка ключова вода з гірських районів Китаю. Справа в тому, що для чаю абсолютно не годиться жорстка вода. Тала водопровідна вода з морозилки так само не годиться, найкраще брати воду джерельну. Але часто такої можливості немає, тому слід користуватися фільтрами для води, або хоча б відстоювати водопровідну воду у відкритій посуді не менше кількох годин.

 Цікавий факт: води річок Сибіру і Забайкалля досить м'які, і саме в цих районах дуже любили і цінували чай.

Помилка 3. Кип'ятіння води

 Забутий чайник кипить кілька хвилин, вже почавши злегка перевалюватися з боку на бік від вируючої в ньому води. Нарешті згадавши про страждальця, ми знімаємо його з вогню і заварюємо чай перекипіла водою, а потім нарікаємо, на його погану якість. Але вода – це 99% від складу напою, тому їй необхідно приділяти особливу увагу. Сам процес кипіння води ділять на три стадії. Перша: починають підніматися з дна бульбашки, потім вони скупчуються на стінках, і, нарешті, масово і стрімко піднімаються. Це друга стадія. Вода злегка мутніє і навіть біліє, нагадує воду сильно б'ющого струмка. Через короткий час вода починає інтенсивно вирувати, іноді навіть з бризками. Така вода вже непридатна для чаю. Чайник слід знімати в середині другої стадії.

 Недокипевшая вода (на першій стадії) не псує якість чаю, однак він вийде неміцним і з неприємною білястої пінкою. Деякі види чаю вимагають саме недокипевшей води, проте в більшості своїй слід брати саме воду, кипіння якої зупинено на другій стадії.

 Так само абсолютно непридатна вода, закип'ячена повторно або підігріта кип'ячена вода, а тим більше вода, повторно перекип'ячена з сирою водою! Погано впливає на якість чаю так само і вода, що скипіла від занурення в неї нагрівального приладу (наприклад, в електрочайнику). Однак зараз є електричні чайники, в яких нагрівається дно.

 Цікавий факт: звук, який видає самовар, змінюється в залежності від стадії кипіння води. Спочатку співає, потім шумить, а слідом вирує, що відповідає першій, другій, і третій стадіях. Виходячи з цього, стає зрозуміло, чому найбільш уживаним стало словосполучення «шум самовара», «самовар зашумів».

 Цікавий факт №2: тонкий шар накипу, що утворюється на стінках чайника, позитивно впливає на якість окропу, тому його не потрібно зчищати. А якщо знімати чайник з вогню в середині другої стадії кипіння, тонкий шар накипу не буде переростати в товстий.

Помилка 4. Холодний заварник

 Найбільше для заварки чаю підходять порцелянові і фаянсові чайники. Однак якою б заварник ви не використовували (крім металевого, в такому ви не отримаєте смачного чаю), його потрібно розігріти до температури близько п'ятдесяти градусів. Найпростіше це зробити кілька разів обдавши чайник окропом. У кришечці має бути отвір, а сама вона – щільно закриватися, найкраще з цим справляються кришки з циліндричною формою. Для заварювання крупнолистового, а також зеленого і червоного чаю (не плутати з каркаде) краще використовувати заварник з металевим сітчастим склянкою всередині. Так можна отримати більш міцний настій.

Помилка 5. Посуд для чаю

 Ніяких металевих кухлів, залиште їх для походів. Найкраще для вживання чаю підходить посуд з тонкого вогнетривкого скла і, звичайно ж, порцеляни. Під час чаювання кров приливає до губ, робить їх чутливішими, а фарфор пом'якшує температуру чаю, його ніжна поверхня викликає приємні відчуття від дотику. Спробуйте один раз і ви вже не захочете пити чай з іншого посуду. Так, справжній фарфор доріг, але ніхто не змушує вас купувати цілий сервіз, цілком можна обійтися чайної парою.
 Посуда для чая должна, как и сам чай, должна оберегаться от посторонних запахов.

 Помилка 6. Ватяні лялечки для заварників

Так, може бути така лялька або вишита подушечка, призначена нібито для збереження тепла мило виглядають на чайнику. Але чай «задихається» після такої заварки, і, користуючись виразом цінителів чаю, «пахне соломою». Якщо ви хочете отримати смачний і ароматний настій, слід накривати заварник простий серветкою з натурального льону. Вона не зберігає тепло, та й служить зовсім для іншого: вільно пропускаючи пар, волокна льону при цьому затримують ефірні масла і зберігають природний аромат чаю.

Помилка 7. Дуже солодкий чай, чай з їжею

 Велика кількість цукру в чайному настої сильно спотворює його смак, тому якщо ви хочете насолодитися смаком і ароматом чаю, візьміть за звичку пити його без цукру, або знизьте кількість до мінімуму. Те ж стосується вживання чаю з різною їжею. Хороший міцний чай не вимагає ніяких добавок! Ніхто не закликає вас відмовлятися від чаю з тортом або бутербродом, але, за прикладом англійців, можна виділити для чаювання окремий час (під час традиційного англійського чаювання в п'ять годин не вживається нічого, крім чаю).

 Цікавий факт: дуже солодкий чай пити прийнято тільки в Росії. Цю традицію пов'язують з тим, що чай був досить дорогий, тому і заварювали водянисто, а в такому вигляді його складно сприймати як самостійний напій.

 Помилка 8. Заливаємо "по кришечку"

 Залитий доверху чайник досить швидко втрачає потрібну для заварки чаю температуру. В такому випадку доводиться збільшувати час заварювання, при цьому втрачається аромат. У перший раз заварник слід заливати до половини, якщо це чорний чай, на одну третину, якщо суміш чорного та зеленого, і на чверть, якщо це зелений чай. Через пару хвилин потрібно долити окропу до цілого, якщо це чорний чай, і доливати до цілого в два прийоми з такою ж перервою в 2-3 хвилини, якщо це зелений. При цьому від кромки води до кришечки повинно залишатися близько 1 см повітря.

 Помилка 9. Неміцний чай

 Тільки в чаї достатньої фортеці ми відчуваємо повноту його смаку і аромату. Всупереч загальній думці, зелений чай міцніше чорного, а фортеця чаю далеко не завжди відповідає темному колеру настою. Фортеця, в першу чергу, це вміст у воді розчинних речовин чаю, тому друга і тим більше третя заварки менш міцні, ніж перша, хоча шляхом довгого настоювання і можна отримати досить темний колір напою.

 Помилка 10. Розведення "заварки", повторне нагрівання старого чаю

 Шляхом нагрівання «старої заварки» ми отримуємо тільки підфарбовану воду, ніяких корисних властивостей в ній вже немає, всі речовини давно зникли. Вже заварений чай не можна розбавляти окропом, мотивуючи тим, що заварка «занадто міцна». Потрібно відразу готувати настій необхідної фортеці. Звичайний розрахунок заварки: чайна ложка на кожну чашку плюс одна чайна ложка на чайник незалежно від обсягу.

 Помилка 11. Знімаємо пінку

 Що це за дивна плівка утворилася на поверхні заварки в чайнику?.. Ні в якому разі не слід її прибирати! Треба розміщувати її ложечкою, краще срібною, або перелити трохи чаю в чисту, підігріту кухоль, і вилити назад в чайник. Ця піна говорить, що ви заварили чай правильно, і добре підібрали воду, і час, і сам чай хороший.